MOLDOVEANU - august 2013
Moldoveanu ... Vf. Moldoveanu, un vis ce trebuia sa devina realitate! Cred ca orice roman, iubitor al muntelui, trebuie sa ajunga pe Moldoveanu. De ce? Pentru ca e cel mai sus unde poti ajunge in Romania! Asta nu inseamna ca e si cel mai greu. Nu.
Am ales sa facem ascensiunea intr-o singura zi. Da, se poate! Pe Valea Rea. Nordul judetului Arges. Tabara de baza (cazarea) am facut-o in localitatea Slatina, com. Nucsoara, Arges, la una din putinele pensiuni din zona.
Traseul propriu-zis incepe la stana lui Burnei, pana aici ajungandu-se pe un drum forestier modernizat, un fel de drum de tara pietruit, de cca. 37 km. Ca timp, undeva la 1 1/2 h - 2 h in functie de cum mergeti.
Slatina - stana lui Burnei (google map)
Traseu:
Urcare: TR (triunghi rosu): Stana lui Burnei (~1300 m) - Caldarea Valea Rea - Iezerul Trunghiular (2156 m) - Portita Vistei (2310 m): 3h - 3 1/2h Creasta: BR (banda rosie): Portita Vistei (2310 m) - Vf. Vistea Mare (2527m) - Vf. Moldoveanu (2544m): 1h
Coborare: TA (triunghi albastru): Vf. Moldoveanu - Piciorul Moldoveanului - Vf. Rosu (2440 m) - Curmatura Moldovenului (2330 m) - Vf. Galbena (2419 m) - Culmea Muntelui Galbena: 1 1/2h
CA (cruce albastra): Culmea Muntelui Galbena - Lacul Galbena Mare (1195 m): 3/4h
CA (cruce albastra) marcaj foarte prost, aproape inexistent: Lacul Galbena Mare (1195 m) - Caldarea Galbena - Curmatura Pojarnei (2045 m): 3/4h
CA (cruce albastra): Curmatura Pojarnei (2045 m) - stana lui Burnei (1300 m): 1 1/2 - 2h
Timp total: cca. 9h
De mentionat ca traseul de coborare are marcajul foarte vechi si nu figureaza pe majoritatea hartilor ce le-am vazut eu! In cele ce urmeaza incerc sa va dau toate detaliile astfel incat sa nu aveti probleme de orientare.
Adapost: stana lui Burnei, refugiul Vistea
Surse de apa: stana lui Burnei, Iezerul Triunghiular, lacurile din caldarea Galbenelor
Traseul cu violet. Cu albastru este drumul Slatina - Stana lui Burnei. Cu cerc sunt marcate intersectiile unde e necesara putina atentie. Harta preluata de pe www.carpati.org
Participanti: Ramona, Mircea, Andra, Nicu, Andreea, Iulian si eu.
Impresii
OK, sa trec la amintiri. Am plecat din Slatina inca inainte de rasaritul soarelui si am ajuns la stana lui Burnei la primele ore ale diminetii. Undeva pe la jumatatea drumului, am lasat pe partea dreapta barajul si lacul de acumulare Raul Doamnei (Vasalatu). De aici pleaca inspre sud Raul Doamnei, care se varsa in Arges in dreptul Pitestiului si inspre nord-vest, ocolind masivul Iezer-Papusa, Dambovita.
Stana lui Burnei (foto: Nicu)
De la stana lui Burnei, catre stanga, admiram Cascada Zbuciumatu, o cadere impresionanta de apa.
Cascada Zbuciumatu (foto: Nicu)
Valea Rea la stana lui Burnei (foto: Nicu)
Gata de drum, dupa ce ne-am echipat si am inchis masinile.
Gata de plecare (foto: Andra)
In prima parte a traseului, incepand de la stana, urcarea este relativ usoara devenind din ce in ce mai solicitanta si la un moment dat chiar ostenitoare. Cand ne uitam in spate nu ne venea sa credem cat am urcat!
In urcare. In dreapta jos, locul unde am lasat masinile.
O clipa de admiratie
Inainte de-a ajunge in buza caldarii glaciare, Valea Rea, admiram, spre stanga, Cascada Mare a Vaii Rele, o cadere spectaculoasa de apa. Din pacate nu am poza cu ea.
Odata ajunsi in caldare peisajul se schimba radical. Locul grohotisului si al bolovanilor e luat de o vasta intindere cu vegetatie abundenta ce creste intr-un sol mustind de apa. Un fel de mlastina prin care trece un firicel de apa. Valea Rea. Superba priveliste.
Caldarea Valea Rea
In partea superioara a Vaii Rele se afla Iezerul Triunghiular. Un lac in forma de triunghi, lac ce e vizibil o buna bucata din drum chiar si dupa ce trecem de Vf. Moldoveanu.
Iezerul Triunghiular
Iezerul Triunghiular din Valea Rea
De la lac incepe urcarea catre Portita Vistei (2310 m). Aici am intalnit o turma de oi ce pasteau pe langa refugiul Vistea.
Spre Portita Vistei (refugiul Vistea)
Sus in creasta, intre Transilvania si Tara Romaneasca
Sus in creasta, intre Transilvania si Tara Romaneasca
Pe creasta Fagarasului
Inspre Vistea Mare
Din cand in cand crestele ni se arada dintre nori ...
Si ... ajungem pe Vistea Mare. Vistea Mare e marele bonus a celui ce urca pe Moldoveanu. Totodata e marele neindreptatit, asta deoarece, cu cei 2527 m, fiind numarul 3 intre varfurile Romaniei, nimeni nu zice ca merge pe Vistea Mare, toata lumea merge pe Moldoveanu. E, asa e in umbra marelui Moldoveanu!
Vf. Vistea Mare (2527 m)
Vf. Moldoveanu vazut dinspre Vistea Mare
De la Vf. Vistea Mare pana pe Moldoveanu, traseul de creasta, este foarte spectaculos iar privelistea iti taie pur si simplu respiratia.
De la Vistea Mare spre Moldoveanu
De la Vistea Mare spre Moldoveanu (foto: Andra)
Vedere inspre Transilvania
De la Vistea Mare spre Moldoveanu (foto: Nicu)
De la Vistea Mare spre Moldoveanu (foto: Nicu)
De la Vistea Mare spre Moldoveanu (foto: Nicu)
Ultimii metri pana pe Moldoveanu (foto: Nicu)
Vf. Moldoveanu - acoperisul Romaniei (2544m)
Vf. Moldoveanu - acoperisul Romaniei (2544m)
Salvati Rosia Montana pe Moldoveanu - oameni minunati
Cat am zabovit pe varf am avut privilegiul de-a vedea o groaza de capre negre. App. voi cate deslusiti in imaginea de mai jos? Eu 8.
Capre negre (foto: Nicu)
OK, am venit, am vazut, ne-a placut, da' din pacate trebuie sa plecam, mai ales ca traseul de intoarcere nu ne era prea clar. Asadar inspre lacurile Galbene pe trei marcaje: triunghi albastru (TA), triunghi galben (TG) si cruce rosie (CR). Tricolor.
Spre Vf. Rosu
Peste culmi si peste vai
Lacurile Galbene
Aici vine partea in care marcajul cam lipseste, din pacate. Pe creasta, cand vedem lacurile coboram inspre ele. Atentie mare, pana la lacurile Galbene, mai e un lac pe partea stanga, cum mergeti. Nu este acela. Sunt mai multe, 4 parca laolalta. Ma rog, nu se vad toate patru din creasta dar oricum se vede ca nu e doar unul singur. Ei bine, cand vedeti un grup de lacuri, inspre stanga, coborati direct catre ele. Le ocoliti prin partea dinspre vale, stanga, pe sub ele si mergeti tot asa tinand-o pe langa lacuri pana la baza culmei ce se vede in fundalul pozei de mai sus. Aici dati intr-o vale si coborati pe ea catre culmea mai verde ce se vede in stanga. E usor de identificat, e cu mult mai verde decat celelalte culmi din jur. Ei bine, coborati, coborati pana dati intr-o sa. Nu urcati deloc! Aici, in sa cautati, inspre stanga, printre jnepeni, marcajul cruce albastra (CA) ce coboara la stana lui Burnei. Nu e greu de gasit. In prima parte poteca coboara printre jnepeni apoi, dupa o poienita prelunga, intrati in padure.
Coborarea inspre stana lui Burnei
Iesirea din padure (foto: Nicu)
Iesirea din padure(foto: Nicu)
In incheiere, ce sa mai zic, e un traseu spectaculos, un traseu de-o zi pe cel mai inalt varf al Romaniei. O sa mai merg si alta data. Cu siguranta!
Va multumesc,
Lucian